Bi Puranen: Medias bild av utanförskap stämmer inte

1:28 min

7 500 nyanlända har intervjuats om sina värderingar och hur väl de stämmer överens med den svenska. 80 procent har svarat att de känner sig hemma i Sverige. World Value Surveys studie ger en helt annan bild än den som media vanligen beskriver.

Under valrörelsen talades det mycket om svenska värderingar och vad det är. Nu har World Value Survey med utångspunkt i bland annat Värmland undersökt vad 7 500 nyanlända (1 200 i Värmland) har för värderingar och hur väl de stämmer överens med de svenska. Resultatet presenterades vid en konferens på Karlstad CCC idag.

– Vi vet rätt mycket om hur majoritetsbefolkningen i Sverige ser på värderingar, sociala normer och hur samhället förändras. Men vi vet lite om vad våra migranter tycker och känner om hur det är att vara en del av det svenska samhället, säger Bi Puranen, generalsekreterare för World Value Survey

De svar som går att finna i studien ligger långt från den bild som presenteras i media. 

– Det mest fraperande är att mediabilden av utanförskap och parallella samhällen inte stämmer. Det är klart att det finns problem - men 80 procent, åtta av tio, av de som ingår i studien känner sig hemma i Sverige.

Fem Värmlandskommuner har samverkat i det ESF-finansierade projektet: Säffle, Filipstad, Sunne, Kil och Grums.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista