Vindlande och kärleksfull berättelse om Zlatan i Alperna

1:59 min

I isländska Woman at War möter vi årets kanske bästa kvinnliga skådespelarinsats – och kortfilmen Zlatan i Alperna är en riktig pärla. Filmexpert Björn Jansson har sett veckans filmer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmen Woman at war vann Nordiska Rådets pris som 2017 års bästa nordiska film. Och är man sugen på något annorlunda, ett sjuhelsikes bra skådespel av huvudrollsinnehavaren Halldóra Geirharðsdóttir och ett drama med en eko-kämpe, så är den här filmen helt rätt.

I Woman at war spelar hon en kvinna som ensam tar striden mot den stora globala industrijätten som vill köpa det isländska kraftbolaget. Hon är en krigare som med pilbåge kortsluter kraftledningarna och jagas av helikoptrar, hundar och drönare – men gömmer sig i iskalla vattendrag och bland får. I vardagen är hon en omtyckt charmig körledare som närmar sig 50-årsdagen.

I historien finns också en tvillingsyster och en liten flicka i Ukraina. Det är en historia med flera spår men framför allt är det ett fighter vi möter, som får visa hela paletten av känslor.

Utan överspel, vilket jag njuter av. Mitt betyg till Woman at war blir en fyra.

Zlatan i Alperna är en 15 minuter lång kortfilm. Det är en tecknad, vindlande berättelse med snö, lavinfara, drömmar, Zlatans egna hjältar och till och med lite Zlatan-poesi.

Det är gjort med kärlek till Zlatan och med koll på hans karriär, men det är ingen hyllning. Snarare ett påhittigt genomarbetat infall som växte när jag såg om filmen.

Mitt betyg till kortfilmen Zlatan i Alperna blir en fyra.

Hör fler recensioner på Björns Filmguide