Kritiserad valjakt fortsätter

2:30 min

Trots kritik har Islands regering beslutat att fortsätta med valjakt i ytterligare fem år. Jakten sker på hållbart sätt, enligt fiskeriministern.

– Det här är ett nedslående beslut, säger Sigursteinn Másson på djurrättsorganisationen IFAW till Ekot.

Island ser sig inte bundet av det internationella moratorium för kommersiell valjakt som gäller sedan mitten av 1980-talet.

Under fjolåret löpte de statliga femårskvoterna för valjakt ut. Regeringspartiet Grön Vänster hör till de dem som vill stoppa valjakten, som för några år sedan ledde till att USA hotade med sanktioner mot Island.

Fiskeriminister Kristján Þór Júlíusson från konservativa Självständighetspartiet drev dock på tisdagen igenom nya femårskvoter som tillåter årlig jakt på 209 sillvalar och 217 vikvalar.

Fiskeriministern har, via sin pressekreterare, avböjt intervju med Ekot, men säger till isländska tv:n RÚV:

– Detta fiske sker på vetenskaplig grund. Det är hållbart, det är övervakat, det är i linje med internationell rätt.

Enligt en färsk opinionsundersökning är det marginellt fler islänningar som är emot den förnyade valjakten än som är för den.

Sillvalen är världens näst största djur. Den har tidigare klassats som en hotad art, men en tillväxt av antalet djur har gjort att Internationella naturvårdsunionen nyligen ändrade sillvalens status från hotad till känslig.

Sigursteinn Másson på IFAW säger att jakten på sillval är så grym att den aldrig hade varit tillåten om den skedde på land.

– Det hade aldrig varit accepterat att det tar upp till en halvtimme att döda ett djur som har blivit skjutet med en explosiv harpun, laddad med fyra kilo dynamit. I många fall förblöder valen.

– Det här är ett extremt grymt sätt att jaga djur, säger Sigursteinn Másson.

Utöver Island tillåter även Norge valjakt, och i slutet av 2018 blev det klart att Japan åter ska tillåta kommersiell valfångst.