Amnesty: Hårdare lagar slår mot ideella organisationer

1:13 min

Bara de senaste två åren har 40 lagar införts eller är på gång att införas, nu varnar Amnesty International för utvecklingen.

– Det här är en oerhört allvarlig utveckling. Att stater tystar människor som vill jobba för mänskliga rättigheter får konsekvenser för alla, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty International i Sverige.

En ny rapport från Amnesty international, visar att ideella människorättsorganisationer övervakas och motarbetas i allt högre grad

Det handlar om att stater stiftar lagar som gör det svårt för organisationerna att starta upp, bedriva sin verksamhet eller ta emot pengar. 

Ami Hedenborg menar att det främst är organisationer som arbetar för marginaliserade grupper, till exempel kvinnor, hbtq-personer eller flyktingar och migranter, som de senaste tio åren drabbats av allt hårdare lagstiftning och enligt Amnesty är trenden global. 

– Tyvärr är det här något som gäller i världens alla regioner och ofta blir det en slags dominoeffekt - en lag i ett land ger inspiration till ett grannland. 

Betydelsen av lagarna blir mer synlig i länder som traditionellt har en historia kring människorättskränkningar, säger Ami Hedenborg. 

– Det är klart att det blir tydligare i länder som Ryssland, Kina och Egypten men sådana här restriktioner finns också i andra länder som traditionellt ses som öppna, till exempel USA, Storbritannien och Australien.

I Ryssland kan ideella organisationer som tar emot ekonomiska bidrag från andra länder sen 2012 klassas som utländska agenter. 

– Regeringen har tillämpat den här lagen så strikt att även en organisation som stöttar människor med diabetes har fått kraftiga böter och har registrerats som en så kallad utländsk agent. Det här gjorde att organisationen tvingades stänga ner, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty International i Sverige.