
Påven: Vi måste ta gemensamt ansvar för sexövergreppen
190 biskopar och religiösa ledare från hela världen samlas i Vatikanen för att uppmärksamma frågan om sexuella övergrepp på minderåriga inom katolska kyrkan.
– Här i Italien är vi fortfarande kulturellt bundna till kyrkan och de som berättar blir ofta inte trodda. Många är rädda och de riskerar att bli av med sina jobb, säger Francesco Zanardi, ordförande för organisationen Rete l'Abuso, som arbetar emot pedofili i den katolska kyrkan i Italien.
Francesco Zanardi blev själv utsatt för våldtäkt, från 11 års ålder, av en nybliven präst. Prästen hade redan förgripit sig på andra ungdomar innan han blev förflyttad och på så sätt kunde fortsätta övergreppen.
En fyradagars biskopskonferens i Vatikanen om sexuella övergrepp mot minderåriga inom den katolska kyrkan ska nu hållas. Det är den första konferensen i sitt slag och den hålls på initiativ av påve Franciskus efter flera år av avslöjande skandaler.
Den katolska kyrkan har under många år försökt att lösa problemen på egen hand, genom att tysta ner dem.
Att pedofili inom kyrkan under senare år har fått stor uppmärksamhet i media, det hjälpte Francesco Zanardi. Men först när han var 40 år kunde han börja prata om det som hänt och bildade sin organisation.
Påven Franciskus ambition med mötet är att kyrkans ledare bättre ska förstå det lidande som övergreppen innebär för offren. Han vill att kyrkans ledare ska ta ett gemensamt ansvar för problemet och att det ska ske i öppenhet och transparens.
Men Francesco Zanardi menar att en sån här konferens egentligen inte behövs. Han anser att det framför allt är en sak som behöver förändras.
– Vi kräver att biskoparna ska anmäla förövarna till myndigheterna i det land där brotten begås. Sexuella övergrepp är en fråga för domstolarna, det är inte nåt som kyrkan ska hantera, säger Francesco Zanardi, ordförande för organisationen Rete l'Abuso.