Väljer utbrytarna

Max Andersson lämnar MP

1:56 min

Ytterligare en framträdande Miljöpartist lämnar partiet för att i stället arbeta i det nybildade partiet Vändpunkt.

Det är Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson som bestämt sig för ansluta till övriga avhoppare. 

– Jag har känt mig allt mindre hemma i Miljöpartiet de senaste åren och en viktig sak är ju när jag läste januariavtalet. Nu när man sitter i en regering som ska luckra upp arbetsrätten, som ska privatisera arbetsförmedlingen och som sänker skatterna för människor som har det gott ställt så känner jag att det behövs något nytt, något som bryr sig mer om ekonomisk rättvisa.

Du fick inte förnyat förtroende på valbar plats i det EU-val som kommer. Vilken roll har det spelat för ditt beslut?

– Jag har varit medlem i Miljöpartiet sen ungefär ett kvarts sekel och man lämnar inte ett parti för att man har fått en halvbra plats på en lista. Jag tror att det är svårt att klara klimatomställningen när man behöver förhandla politiken med partier som får allergiska utslag bara av en flygskatt på sextio spänn. Vi behöver åtgärder i en helt annan viktklass. Vi behöver ett parti som driver på för att göra mer.

Max Andersson sitter i EU-parlamentet för Miljöpartiet men ansluter nu till andra välkända avhoppare som bildat partiet Vändpunkt. Ledande bland dem är Carl Schlyter, även han tidigare EU-parlamentariker och riksdagsledamot tillsammans med Valter Mutt och Annika Lillemets som båda suttit för Miljöpartiet i riksdagen.

Det nya partiet Vändpunkt kräver en ny skarpare klimatpolitik och högre skatter på miljöförstöring och och kapital.