Utvisningshotade placeras på häkten i Stockholm

2:11 min

Trots den akuta platsbristen i svenska häkten sitter just nu 25 personer inlåsta i Kriminalvårdens lokaler runt om i Stockholm. Personerna har nekats asyl och befinner sig i häktet i väntan på utvisning.

Shafiq Hamdard från Afghanistan är en av de 25 personer i Stockholm som blivit bedömd som för svårhanterlig av Migrationsverkets personal. Därför har han placerats i häkte i väntan på sin utvisning. 

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag är trött på livet och känner mig jättedålig, säger Shafiq.

I höstas placerades han på förvaret i Märsta efter ett utvisningsbeslut. Där hamnade han i konflikt med personalen, men enligt Migrationsverkets journaler som P4 Stockholm tagit del av har han inte varit fysisk våldsam.

När P4 Stockholm träffar Shafiq på Storboda häkte i Sigtuna har han varit häktesplacerad i över tre månader, efter att först suttit sex veckor på säkerhetsanstalten Kronoberg där han kunde sitta isolerad upp till 23 timmar per dygn.

Han är mager, skakar kraftigt och berättar att det inte längre spelar någon roll om han lever eller dör. 

– Kolla min kropp, jag var inte så här förut. Men nu finns det ingen hjälp, jag skakar hela tiden. Det är mitt liv nu, säger Shafiq Hamdard.

Den som bestämmer om någon ska flyttas från förvaret till Kriminalvårdens häkten är Migrationsverkets egen personal, som har samma grundutbildning som alla andra som jobbar på Migrationsverket.

– Här är man frihetsberövad utav administrativa skäl, för att vi ska kunna genomföra det beslut som finns. Det bygger på att den personal som är i tjänst fördrar och erfar sig att fatta det beslutet, säger Dag Bönke, verksamhetsexpert på förvarsavdelningen på Migrationsverket.

Myndigheten ska göra kontinuerliga bedömningar för att se om personen som häktesplacerats kan återvända till förvaret igen. Förra året var 224 personer placerade i Kriminalvårdens lokaler. Av dem fick 17 personer komma tillbaka till Migrationsverkets förvar.

– Det är en bedömning, det är ingen naturvetenskap, säger Dag Bönke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista