Kritik mot Stockholmshäkten – isolerar personer utan brottsmisstanke

2:05 min

Utvisningshotade kan placeras på häkten efter beslut av Migrationsverket, vilket innebär att deras lagstadgade rättigheter begränsas, enligt flera rapporter från JO. Hårdast kritik får häkten i Stockholmsområdet.

– Det är en mycket större frihetsinskränkning att vara placerad i häkte i stället för i förvar, säger Gunilla Bergerén från JO:s Opcat-enhet, som släppt en rapport som Kriminalvården nu måste svara på.

Särskilt problematiska pekas tre häkten i Stockholms län ut för att vara. Det gäller säkerhetshäktena Sollentuna, Huddinge och Kronoberg, som enligt JO-rapporterna misslyckas med att bryta isoleringen och inte låter de utvisningshotade ha den kontakt med omvärlden som de har rätt till.

Eftersom personer som placeras i Kriminalvårdens lokaler av Migrationsverket inte är misstänkta för något brott får de inte vistas bland andra brottsmisstänkta på häktet.

– Vilket då innebär att man kan sitta isolerad på sitt rum i upp till 23 timmar om dygnet, säger Gunilla Bergerén.

20-åriga Shafiq Hamdard från Afghanistan satt på säkerhetshäktet Kronoberg i sex veckor efter att personalen i Märsta förvar tyckt att han var för svårhanterlig, som P4 Stockholm berätta tidigare. Där kunde han sitta inlåst större delar av dygnet i ett rum utan toalett. En gång fick han inte komma ut i tid för att gå på toa vilket ledde till att han kissade på sig.

– En dag kunde jag inte kontrollera mig. Jag hade inte gått på toa på hela dagen, vad skulle jag göra?

Förutom isoleringen kritiserar JO att de utvisningshotade inte får sin lagstadgade kontakt med omvärlden. Förvarstagna ska obehindrat få tillgång till telefon och internet, vilket de inte har på de tre utpekade säkerhetshäktena i Stockholm.

– Säkerhetskraven som finns i Kriminalvårdens verksamhet gör att det inte är möjligt att ge de förvarstagna de rättigheter de ska ha, säger Per-Henrik Hedbrant, sektionschef på rättsenheten på Kriminalvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista