En mer restriktiv invandringspolitik i Danmark

2:03 min

I dag röstade Danska parlamentet, Folketinget igenom ett lagpaket som innebär en mer restriktiv invandringspolitik, ett paket som av förespråkarna kallats ett paradigmskifte.

Vi vill gärna hjälpa, men vi kan inte ha ett system där flyktingar blir invandrare sa den danske finansministern Kristian Jensen när han i slutet av november ifjol presenterade en överenskommelse mellan den borgerliga regeringen och dess stödparti, Dansk Folkeparti. För i samband med budgetförhandlingarna i höstas så kom parterna överens om ett avtal som av vissa döpts till ett paradigmskifte.

Överenskommelsen som idag klubbades i Folketinget heter L140 och innehåller flera olika lagändringar.

Det som fått mest uppmärksamhet internationellt är att man vill anlägga ett utresecenter för utvisningsdömda kriminella på en obebodd ö, Lindholm. Men man ska också bland annat sänka det så kallade integrationsbidraget, det ska bli möjligt att införa ett tak för antalet familjeåterföreningar om det anses nödvändigt, uppehållstillstånd ska vara tillfälliga och det ska bli enklare att dra in eller att inte förlänga dem. Till exempel ska anknytning till arbetsmarknad eller föreningsliv inte ges samma vikt när ett uppehållstillstånd ska prövas.


Dansk Folkeparti har länge velat ha här förändringarna, som de kallat ett paradigmskifte. Fokus ska flyttas från integration till att flyktingar ska återvända till sina hemländer när det är möjligt sade Peter Skaarup , Dansk Folkepartis gruppledare i Folketinget när överenskommelsen presenterades i höstas.

Regeringspartierna och Dansk Folkeparti har tillsammans majoritet i Folketinget men även det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, kommer rösta för lagändringarna. Detta även om man är kritisk mot vissa delar av innehållet, främst bidragssänkningen.