Fall på is blir fall i HD

Fallet med en medelålders man i Lekeryd, som halkade och slog sig illa när han skulle skrapa bilrutan blir nu ett fall för Högsta domstolen, efter att mannen och hans försäkringsbolag tvistat i sex år.

Det var i december 1999 som mannen skulle åka iväg med bilen. Det var kallt och rutorna isiga och därför startade mannen bilen och klev sedan ur för att skrapa rutorna. När han skulle ge sig på bakrutan halkade han på det isiga underlaget och skadade nacken och ryggen så illa att han är invalidiserad till 12 procent.

Mannen begärde ersättning för skadorna via sin trafikförsäkring. Men försäkringsbolaget ville inte betala ut någon ersättning, eftersom man menade att bilen inte varit i trafik när olyckan inträffade.

Mannen fick först rätt i tingsrätten och sedan i hovrätten. Båda instanserna kom fram till att mannen skulle ha 30.000 kronor i ersättning från sin trafikförsäkring.

Försäkringsbolaget begärde då prövning i Högsta domstolen, som nu har gett prövningstillstånd och kommer att ta sig an fallet.