Sverigefinnarna firar med egen flagga

2:07 min

I Sverige firar man på söndagen sverigefinnarnas dag. Som en del i firandet kommer man att resa flagg i över 50 svenska kommuner. I de allra flesta flaggar man dessutom med sverigefinnarnas egen flagga som ritades år 2007.

På finska: Ruotsinsuomalaisten lippu liehuu yli 50 kunnassa ruotsinsuomalaisten päivänä

Att sverigefinnarnas dag firas just på söndag, beror på att den 24 februari är folklivsforskaren Carl-Axel Gottlunds födelsedag. Gottlund samlade på 1800-talet information om de så kallade skogsfinnarna, alltså den stora finsktalande grupp som redan på 1500-talet utvandrande från dåvarande Finland till framförallt Bergslagen och Värmland.

Den egna flaggan vajar

Sverigefinnarnas dag har firats i Sverige sedan 2010 och användningen av den egna flaggan har varierat. I enkät som Sisuradio har skickat till de 66 kommuner som ingår i det finska språkets förvaltningsområde svarade en förkrossande majoritet att de kommer att flagga med den sverigefinska fanan.

Jag tycker att det är en rolig grej

Mari Rashid från Järfalla ser fram emot att fira sverigefinnarnas dag och att se den egna flaggan vaja.

– Jag tycker att det är en rolig grej och jag tänkte komma hit på söndag och se på firandet med mina barn. Det bor en hel del sverigefinnar här men vi ses eller syns ganska sällan, berättade Mari Rashid i Järfälla.

Den sverigefinska flaggan ritades av Botkyrka-bon Andreas Ali Jonasson och utsågs av Sverigefinländarnas delegation till sverigefinnarnas egen flagga år 2014.

Flaggor sida vid sida

I vissa kommuner firar man dagen med att hissa både den svenska och sverigefinska flaggan, i ett fåtal väljer man att flagga med den finska eller svenska flaggan.