Avslöjade känslig information

Soldater manipulerades i experiment

2:38 min

Det är lätt att manipulera soldater att bryta mot order. Det visar ett experiment vid en nationell övning i ett Nato-land. Falska sidor och profiler skapades i sociala medier för att påverka militärer.

Nato Stratcom i Riga - ett forskningscenter om desinformation där Sverige ingår - står bakom experimentet som pågick under några veckor.

Experterna fick soldaterna att gå med i falska grupper på Facebook och interagera där. Det är hemligt vilken nationell övning inom försvarsalliansen Nato som användes.

– Det var betydligt lättare att påverka soldaterna än vi trodde, faktiskt. Vi fick ganska många att gå med i våra grupper. De flesta trodde att det var genuina grupper även om de deltog i en militärövning, där det här var en del av övningen.

– Vi kunde också få dem att genomföra vissa beteenden inom ramen för övningen i den fysiska verkligheten, säger svenske experten Sebastian Bay, som står bakom den färska studien.

Under påverkansförsöket lyckades experterna identifiera fler än 100 soldater. De använde sig av öppen information i sociala medier för att sen skapa särskilda grupper som såg ut att höra till övningen. Efter det bildade experterna ännu mindre grupper där de fick till en dialog med militärerna.

Experterna lyckades via sociala medier få information om bataljoners positioner och spåra truppers förflyttningar. Experterna drev också bort soldater från positioner och fick ut bilder på utrustning som användes. Facebook och Instagram användes mest av soldaterna, medan Twitter var mindre vanligt. 

Militärerna lockades till de falska sidorna genom bland annat annonser på Facebook. Experterna kontrollerade sedan vilken öppen information de delade, som vilken enhet de tillhörde och civilstånd.

Den informationen användes sedan när experterna kontaktade soldaterna. Så här kunde det gå till: "Hej Johan, det är Kalle från din grupp som ringer. Vad kul att du precis förlovat dig. Du jag har tappat pappret. Vet du vilket tid vi skulle vara på övningen?"

– Vi fick deltagarna att avslöja information som hade varit känslig i en riktig situation, berättar Sebastian Bay.

I den falska gruppen för övningen avslöjade övningsdeltagarna vilka de var och på så sätt kunde experterna i Riga kontakta dem med personligt anpassade budskap. Soldaterna berättade då saker om övningen.

– Studien visar att sociala medier är en utmaning för länders försvarsmakter. Om fiender vet var vi är, när och vilka som är där då är det förstås väldigt dåligt för en militär operation, säger Sebastian Bay. 
 
Att skapa manipulerade sidor i sociala medier är lätt och kostnaderna är små för att fuska. Experterna i Riga betalade knappt motsvarande 600 kronor för annonser på Facebook under hela experimentet.

– Det är viktigt att ta bort telefonerna i övningar eller vid militäroperationer, enligt Sebastian Bay.

Men vid långvariga hybridkonflikter går inte det, därför behövs utbildningar av militärer, betonar han.

– Det behövs utbildning, inte bara av soldaterna, utan också av deras familjemedlemmar och vidare umgängeskrets. Egentligen är det ju ett samhällsproblem att vi är för exponerade på sociala medier.

– Det här öppnar upp för en mängd olika bedrägerier. Men just försvarsmakter har ett särskilt problem och en särskild utmaning här, säger experten på desinformation.

Slutsatsen hos Nato Stratcom är också att det antagligen är ännu lättare att påverka privatpersoner eftersom militärerna var så enkla att manipulera, trots att de fått mycket träning i att stå emot påverkansoperationer.