Dags att utvandra?

Testa: Så mycket kan du tjäna på att flytta till ett grannland i Norden

1:40 min

Vår stora genomgång av utgifter och medelinkomster för hundratals olika yrken visar att det kan löna sig rejält att flytta.

Hör på finska: Näin paljon perhe säästää toisessa Pohjoismaassa

Hör ett längre inslag nedan

I korthet:

  • Sveriges Radio och Svenska Yle har genom att samla data för över hundratals olika yrken kunnat jämföra och analysera medelinkomster, skatter, hyror och levnadskostnader i Norden. Detta för att se hur mycket olika yrkesgrupper kan ha kvar i plånboken varje månad beroende på om de bor och jobbar i Finland, Sverige, Norge eller Danmark.
  • Enligt jämförelsen är en dansk medellön för många yrkesgrupper 60 procent högre än en svensk medellön. En genomsnittlig familj med två tonårsbarn i en mellanstor stad i Danmark har ca 15 000 svenska kronor mer i plånboken varje månad efter levnadskostnader, skatt och hyra jämfört med en familj i en mellanstor stad i Sverige.
  • Taina Svensson bor i Eskilstuna med sin familj. Hon skulle kunna tänka sig att flytta till Finland eftersom hon har släkt där. Penningmässigt skulle dock  en flytt till en mellanstor stad i Finland påverka familjens hushållskassa negativt. I Danmark däremot skulle familjen ha flera tusen svenska kronor mer kvar i plånboken för fritid och nöjen varje månad. Taina Svensson vill ändå inte flytta dit av ekonomiska skäl.