MANSFRI FESTIVAL

Mansfria Statementfestivalen till Umeå på klubbturné

1:21 min

Statementfestivalen startade som en reaktion mot sexuella trakasserier på festivaler och blev en världsnyhet, men att marknadsföra den som mansfri ansågs diskriminerande av Diskrimineringsombudsmannen. 2019 dyker den upp Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå.

– Vi ville skapa trygga fester för vår publik som kanske ofta erfarit otrygghet när de gått på festival klubb och konsert , säger Emma Knyckare, som också upptäckte vilket behov det fanns av en festival där de som aldrig får vara norm annars, fick vara det på en festival.

Statementfestivalen startade som en reaktion mot sexuella trakasserier på svenska festivaler. 2017 var det fler anmälningar än någonsin.

Komikern Emma Knyckare skrev en tweet när nyheten kom:

”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”

Det blev startskottet till en idé om att det borde finnas en festival där man kunde gå och lyssna på musik utan att vara rädd för att bli trakasserad. 

Det blev en världsnyhet i Europa och USA och initiativet har också men att marknadsföra den som mansfri ansågs diskriminerande av Diskrimineringsombudsmannen.

Hur ska ni göra för att marknadsföra festivalen nu?

– Oavsett vilken laglig rätt de har att gå på nu så hoppas vi att de förstår meningen med hela Statementrörelsen och vad den är till för.

Klubbturnén startar i september i Göteborg och fortsätter in i november vidare till Stockholm, Malmö och Umeå.

8 mars släpper även Emma Knyckare en bok tillsammans med en fotograf om Statementfestivalen.