Ersätter vanlig post

Digitala brevlådor växer i rasande takt

2:25 min

En potentiell miljardmarknad växer fram när post ersätts av digitala utskick. Bara under det senaste året har över en miljon svenskar valt att skaffa en digital brevlåda.

Över tre miljoner svenskar använder sig i dag av en så kallad digital brevlåda. Och samtidigt väljer allt fler företag och myndigheter – som i dag uppskattningsvis skickar ut en miljard vanliga brev varje år – att istället skicka breven digitalt. Skatteverket till exempel, skickar i dag en tredjedel av sin post till digitala brevlådor.

Statliga Postnord, som ser portointäkterna krympa, har försökt att ta sin in på den digitala marknaden, men hittills misslyckats. Nu finns tre privata och en statlig aktör på marknaden. Kivra, som bland annat ägs av Wallenbergsfären och H&M-chefen Karl-Johan Persson, är klart störst.
Något som är en fördel i konkurrensen, menar Konkurrensverkets chefsekonom Arvid Fredenberg.

– Som mottagare vill jag ha en brevlåda där jag kan få post från så många aktörer som möjligt. Det innebär att den aktör som har många mottagare och avsändare också har ett försprång.
 
Det finns också risker med att en aktör dominerar marknaden.
 
– Många har som affärsidé att först bygga upp en gratistjänst för att i framtiden kapitalisera genom att exempelvis införa avgifter eller ta betalt för att slippa annonser.

Än så länge är det dock ingen av aktörerna som tar betalt för tjänsten. Faktum är att man i dagsläget inte heller får betalt av alla avsändarna. Det är nämligen bara företagen som betalar för sina digitala utskick, ungefär hälften av ett vanligt porto. Myndigheterna, som varje år skickar vanlig post för närmare 900 miljoner kronor, betalar inget alls.

– Vi har långsiktiga ägare som är villiga att ta förlusteran nu. Vi tror att det kommer en ersättningsmodell framöver, det är också logiskt. Det finns inga andra exempel i Sverige där myndigheterna åker gratis, säger Henrik Höglin, kommunikationschef på Kivra.
 
Än är det inte bestämt vad myndigheterna måste betala, frågan har utretts och ligger nu hos regeringen.