
Syrefattiga havsbottnar breder ut sig
Havsområden med syrefattiga förhållanden breder ut sig i världen. Även i områden som traditionellt inte brukar ha sådana problem.
Här i Sverige är vi ju vana vid att höra om döda bottnar och syrefattiga förhållanden i Östersjön. Men på senare år har det blivit allt vanligare med lägre syrehalter även i områden som traditionellt inte brukar ha sådana problem.
Det berättar Denise Breitburg från miljöforsknings-institutet Smithsonian i USA.
– Tampa Bay i Florida och Long Island Sound vid New York. Listan på nytillkomna syrefattiga områden eller områden som har växt sig större kan göras lång, och det är oroande, säger hon på ett seminarium i Stockholm om syreförhållandena i våra hav.
Och problemet med sjunkande syrehalter har förvärrats sedan 1950-talet.
– När jordens befolkning har växt, så har vi behövt odla mer mat och börjat gödsla mer i jordbruket. Det gör att mer näringsämnen hamnar i vattnet och bidrar till biologiska processer som använder upp mer syre. Och nu spelar också den globala uppvärmningen in, eftersom syrgasen lättare bubblar upp och bort från havet när värmen stiger, fortsätter Denise Breitburg.
Konsekvenserna för ekosystemen kan bli stora. Allt ifrån bottenarter som försvinner till fiskarter som lättare blir överfiskade när de flyr från syrefattiga områden.
Något vi måste börja uppmärksamma mer, säger Denise Breitburg:
– Lägre syrehalter kan ändra våra hav fullständigt.