Rökfri stad i Australien

5:39 min
  • Australien har länge varit tuffa mot rökning, med världens högsta priser på cigaretter.
  • Krav på neutrala paket utan loggor och med otäcka bilder på rökskador.
  • Nu tas nästa steg. Om en månad kommer hela norra delen av storstaden Sydney få rökförbud utomhus.

North Sydneys borgmästare Jilly Gibson tänker göra hela stadskärnan i norra delen av Sydney rökfri. Den blir först i Australien och sannolikt i hela världen. Visserligen är tobaksförsäljning förbjuden i Bhutan och Turkmenistan, men inte rökning.

I slutet av mars röstas förslaget igenom i kommunfullmäktige. Det har full uppbackning av samtliga partier och en remissrunda till allmänheten har varit övervägande positiva säger hon. Vi traskar iväg från stadshuset ned mot ett torg i stadskärnan där man redan har infört rökförbud som en förelöpare till det här beslutet nu.

Den enda som uttryckt oro för ett totalt rökförbud i hela stadskärnan som är lika stor som gamla stan i Stockholm, det är en hotellägare, enligt borgmästaren. Jilly Gibson tror att ett rökförbud i hela kommunen North Sydney snarare kommer att gynna hans affärer. Och det är ju fortfarande tillåtet att röka i hotellrummen. För Sydneyborna dessutom hemma och i bilen.

De 60 000 anställda som jobbar i staden måste kunna få äta sin lunchlåda var de vill utan att få rök i ansiktet anser borgmästaren och tusentals barn bör få slippa cigarettångor på väg till och från skolan.

Jilly Gibson stannar till och pekar mot en portuppgång där många rökare samlas.

– Kolla på alla fimparna här som sedan sköljs iväg i gatbrunnarna och hamnar nere i hamnen, det är skamfullt och kan inte fortgå, anser Jilly Gibson.

Hälsoaspekten att hälften av alla rökare dör i förtid av cancer eller hjärt- och lungsjukdomar är ett starkt argument ytterligare. Liksom att rädda ekonomin för låginkomsttagare, när nu cigarettparket kostar flera hundra kronor styck i Australien.

Det finns rökande föräldrar i Sydney som inte köper frukt och grönsaker till sina barn för att de prioriterar cigaretter istället, konstaterar Jilly Gibson.

Hennes eget engagemang mot rökning grundades redan i barndomen för 60 år sedan då hennes pappa förbjöd alla sina fem barn att besöka folk som rökte och aldrig tillät några gäster att bolma hemma hos familjen.

– Det hade varit bättre att bli påkommen som bankrånare än rökare, minns Jilly Gibson.

Det nya rökförbudet i mars kommer inte innebära några böter för tjuvrökare som bryter mot reglerna, utan Jilly Gibson hoppas att tillsägelser från polis och medmänniskor kommer att räcka. Men hon utesluter inte hårdare tag framöver om det krävs.

När vi vandrar runt i North Sydney så ser vi faktiskt inte en enda rökare, men på kvällen nere vi hamnen hittar jag tre stycken som inte är så glada åt totalförbudet mot utomhusrökning.

Catia tycker att North Sydney är en förmyndarstat. Hon känner sig redan förföljd som rökare, sedd som smustig och med svag karaktär och flyr föräldrar med barnvagnar för att inte anklagas för att skada bebisarna via passivrökning.

Det är en fråga om friheten och rättigheten att skada sig själv om man så vill, anser kompisen Patrick.

När jag söker upp en av Australiens främsta tobakspreventionsforskare, den pensionerade folkhälsoprofessor Simon Chapman hemma i villan i Sydney så är han inte heller förtjust i beslutet att göra en hel innerstadskärna rökfri utomhus.

Det råder inget tvivel om att tobaksrökning är mycket hälsovådlig för den enskilde och att även andra skadas av passivrökning om de utsätts under längre tid inomhus.

Det finns inga bevis för att det skulle vara farligt att utsättas för enstaka rökpuffar utomhus, konstaterar professor Simon Chapman.

Så han tycker att dagens modell för att få allt fler att fimpa i Australien är bättre än förbud i hela stadsdelar. Simon Chapman vill att de hälsosamma valen ska vara enkla och de onyttiga allt svåra, med fortsatt allt högre cigarettpriser, otäcka varningsbilder och rökförbud på de ställen där röken verkligen skadar eller stör icke-rökare.

Borgmästare Jilly Gibson känner att hon har övriga kommunpolitiker med sig i beslutet att göra North Sydneys gator och torg rökfria och Tasmaniens huvudstad Hobart går förövrigt i liknande tankar.

– Vi ber bara folk som kommer till North Sydney att inte röka när de går på våra gator, avslutar borgmästare Jilly Gibson.