Selmas advokat om polisanmälan: "Bland det värsta jag har sett"

3:14 min

16-åriga asylsökande Selma Yohannes advokat är starkt kritisk till hur den gode mannen agerat i Selmas ärende.

16-åringen hämtades från Filipstad och sattes i förvar i Italien i november. Nu har advokat Emilie Hillert polisanmält den gode mannen, och Hillert skräder inte orden.

– Det är bland det värsta jag har sett när det handlar om goda män som ska företräda ensamkommande barn.

Emilie Hillert listar flera punkter med kritik.

– Den gode mannen har inte vidtagit de åtgärder som Selma varit i behov av, och har vidtagit åtgärder som har varit skadliga för Selma, säger Emilie Hillert. Hon har smutskastat Selma i skriftväxling med Migrationsverket och hon har gjort uttalande som går stick i stäv med Selmas egna uppgifter om hur det förhåller sig, säger Emelie Hilert.

Nu hoppas hon att polisen ska utreda ärendet och att det ska leda till åtal.

– Det är vår förhoppning att när alla de här missförhållandena kommer till ytan att Sverige ska stå upp för den situation som de har skapat och att Selma ska få komma hem igen, säger Emilie Hillert.

P4 Värmland har kontaktat Selmas gode man. Hen är förvånad över polisanmälan och tillbakavisar anklagelserna som grundlösa.

– Jag har gjort det jag kan för Selma, och det jag ska, inom ramen för vad en god man gör. Och lite mer, säger den gode mannen till P4 Värmland.

Här kan du höra hur den gode mannen bemöter anklagelserna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista