En tydlig trend

90-talister dominerar landets psykakuter

3:58 min

90-talisterna dominerar på landets psykiatriska akutmottagningar, visar siffror från Patientregistret. Karlskrona är inget undantag. Nära var tredje besök här görs av någon född på 90-talet.

Sedan några år tillbaka ser psykakuten i Karlskrona en tydlig trend. Den vanligaste patienten är född på 90-talet och gruppen ökar för varje år.

Förra året var drygt 29 procent som kom till psykakuten i Karlskrona födda det här årtiondet. Och på bara tre år har den här gruppen ökat med nio procentenheter.

Enligt de senaste siffrorna från Socialstyrelsens patientregister, så var 26 procent av alla de som sökte sig till landets psykiatriska akutmottagningar 90-talister. 

– Spontant så är det ju 90-talisterna som vi upplever är dominerande inom vår verksamhet, säger Magnus Pagels, tf chef på psykakuten i Karlskrona.

Om jag hade intervjuat dig för tio år sen hade 80-talisterna varit lika dominerande då?

– Nej, den uppfattningen har vi inte, säger Magnus Pagels.

20-åriga Josefin Svensson, som sökte sig till psykakuten för några år sen när hon mådde dåligt, tror att hennes generation har lättare att söka sig till vården. 

– Men jag tror också att min generation mår sämre. Vi har högre press på oss och annan press på oss i form av nya betygssystem och liknande, säger Josefin Svensson.