Australien

Norra Sydney förbjuder rökning utomhus

1:57 min

Australien har länge varit tuffa mot rökning, med världens högsta priser på cigaretter och krav på neutrala paket utan loggor men med otäcka bilder på rökskador.

Nu tas nästa steg. Om en månad kommer hela norra delen av storstaden Sydney få rökförbud utomhus

– Vi ber folk som kommer till norra delarna av Sydney att inte röka när de går på våra gator och torg, säger North Sydneys borgmästare Jilly Gibson.

Hela stadskärnan, stor som gamla stan i Stockholm ska bli rökfri utomhus. North Sydney blir först med det i Australien och sannolikt i hela världen.

Visserligen är tobaksförsäljning förbjuden i länder som Bhutan och Turkmenistan, men inte rökning. I slutet av mars röstas förslaget igenom i North Sydneys kommunfullmäktige. Det har full uppbackning av samtliga partier och en remissrunda till allmänheten har varit övervägande positiv, enligt Jilly Gibson.

Förutom hälsoaspekten, handlar det om nedskräpande fimpar och att skydda låginkomstfamiljer. Cigarettpaket kostar fler hundra kronor styck i Australien.

Det nya rökförbudet i North Sydney kommer inte ge några böter för tjuvrökare som bryter mot reglerna, utan bara tillsägelser från polis och medmänniskor.

Borgmästaren utesluter inte hårdare tag framöver om det krävs. Också den Australiska staden Hobart på Tasmanien överväger ett liknande rökförbud.

Men Margareta Haglund, expert på tankesmedjan Tobaksfakta, tror inte att tiden är mogen för helt rökfria stadsdelar i Sverige ännu.

– Det finns ju ett symbolvärde i en sådan här åtgärd, att rökning är historia och hör inte till framtiden, men jag tror inte att vi är här än i Sverige, att vi kan göra sådana här saker, till exempel en rökfri stadsdel i Stockholm, säger Margareta Haglund.