Rattfylleridom i Flurkmark står fast

Högsta domstolen har fastställt hovrättens dom på ett och ett halvt års fängelse för en rattfull man som sommaren 2003 körde ihjäl en kvinna och hennes elva månader gamla barnbarn i byn Flurkmark utanför Umeå.

Annette Lindholm på föreningen SMART, som stöder anhöriga till människor som drabbats av drog- och rattfyllerirelaterade trafikolyckor, tycker att domen är alldeles för mild.

– Vi blir ju naturligtvis upprörda. Man kan ju döma till sex år och vi ställer oss frågan vad det är som hindrar att man inte dömer till det högre straffet som vi faktiskt har i vår straffskala? Det är något som är väldigt svårt att förstå. För oss sänder det här fel signaler, säger Annette Lindholm.

Dödade kvinna och barn
Sommaren 2003 satte sig den idag 60-årige mannen i sin bil trots att han hade druckit alkohol. I byn Flurkmark utanför Umeå körde han på en kvinna och hennes elva månader gamla barnbarn. Båda omkom och mannen, som hade över två promille alkohol i blodet, dömdes senare i både tingsrätt och hovrätt till ett och ett halvt års fängelse. Högsta domstolen fastställde den domen på onsdagen.

Mannen döms för grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död. Maximistraffet för grovt vållande till annans död är sex års fängelse.

”Provocerande dom”
Ordföranden i riksdagens justitieutskott folkpartisten Johan Pehrson beskriver domen som provocerade, men har inga synpunkter på Högsta domstolens beslut. Pehrson menar att det krävs en lagskärpning.

– Min uppfattning är att det måste kunna gå att döma för dråp för detta i framtiden. Åtminstone måste straffskalan upp rejält när det gäller vållande till annans död, säger han.

Det krävs en ändring i lagen?

– Ja, absolut. Högsta domstolen har dömt nu och då är det upp till oss i riksdagen att ändra lagarna om vi inte trivs med detta. Jag trivs inte med detta.

Vad tänker du göra åt det?

– Jag tänker fortsätta argumentera som gjort i de motionsförslag som folkpartiet och flera andra partier har lagt i riksdagen och se till att den utredning om detta som snart är klar verkligen levererar en skärpt syn på rattfylleribrott.

Straffskalan i det här fallet sträcker sig till sex års fängelse. Är det inte praxis det är fel på nu då?

– Vållande till annans död inbegriper en lång rad olika gärningar där grovt rattfylleribrott bara kan vara en del. Det viktiga är att vi stiftar lagar på ett sätt så att det blir tydligt att det är ett mycket allvarligt brott att köra bil när man är full och att det ska leda till ett betydligt mer kännbart straff. Det står idag inte i proportion till exempelvis straffet för att man skjutit en varg, säger Johan Pehrson, folkpartist och ordförande i justitieutskottet.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se