Två tydliga riktningar

Val i splittrat Moldavien

2:28 min

I Moldavien, som ligger mellan Ukraina och Rumänien, är det idag parlamentsval. Där står valet mellan partier som antingen är för närmre relationer med Europa eller Ryssland.

– Jag är för Ryssland, jag vill att vi ska bli en del av Ryssland, inte en del av Europa, säger Elena som är 73 år gammal och går förbi i solen vid en liten gatumarknad.

Elena har låg pension och vill ha förändring. Framtiden är för henne socialistpartiet, den sittande presidenten Igor Dodons parti, som är allierad med den ryska presidenten Vladimir Putin och som vill gå med i den ryska Eurasiska ekonomiska unionen, inte EU:s union.

En man som säljer allehanda saker ur en liten trälåda tycker helt tvärtemot

– Jag vill att vi får det bättre, och det får vi i Europa och ja, jag tror att vi kan ändra, att vi som röstar kan förändra, säger mannen som huttrar i morgonkylan i huvudstaden Chisinau.

Det finns två riktningar i Moldavien, som splittrar landet. Den ena vill närma sig Ryssland, medan den andra sidan vill fortsätta närma sig EU, som man har ett associeringsavtal med om att bygga närmre relationer.
EU har dock avbrutit sitt ekonomiska stöd till Moldavien eftersom de anser att Moldavien styrs av en oligark

Det demokratiska systemet fungerar inte bra. Moldavien har som de flesta före detta sovjetiska länderna enorma problem med korruption och det mäktiga Demokratiska partiet styrs av en oligark, som kontrollerar det mesta av det politiska livet i Moldavien. Så att något skulle förändras är det få som tror att ett val ska leda till.

Dessutom ett val vars kvaliteter redan diskuteras. På morgonen träffade vi hit-bussade väljare som köade utanför en vallokal. Människor som på ett organiserat vis som bussas in från okänd plats för att rösta. De vi såg gå in och ut ur en vallokal ville inte prata med oss, de var "rädda" som en kvinna uttryckte det.

Landet är också i praktiken delat efter ett krig på 90-talet. I utbrytarregionen Transnistrien, bara några mil från Chisinau finns rysk trupp.

En som tycker att allt borde ändras är Anatolij som var ute på promenad på morgonen.

– De flesta bryr sig inte om öst eller väst, de vill bara leva ett bättre liv, säger Anatolij. Det bara splittrar folk, det vore bättre med mer ordning och att frågan om EU och Ryssland inte ska avgöra allt hela tiden.