Flygincidenten

UD kallar upp Rysslands ambassadör

1:53 min

UD kallar upp Rysslands ambassadör efter att ett ryskt stridsplan flugit mindre än 20 meter från ett svenskt militärflygplan över Östersjön i veckan.

– I det här fallet handlar det om att planet agerat på ett oprofessionellt och omdömeslöst sätt. Och det har naturligtvis påverkat och äventyrat flygsäkerheten. Vi känner ett behov att påtala detta och då har vi vårt verktyg, att vi kallar upp ambassadören för ett samtal. Det är vad som kommer att ske under måndagen, säger UD:s presschef, Patric Nilsson

Incidenten inträffade i tisdags i internationellt luftrum. Det svenska signalspaningsplanet var på uppdrag över Östersjön och befann sig mellan Gotland och Baltikum. Ett ryskt SU 27-plan från Kaliningrad flög då i kapp det svenska planet och befann sig så nära som mindre än 20 meter från signalspaningsplanet.

Försvarsmakten har tagit fram en rapport om händelsen och försvarsminister Peter Hultqvist uttalade sig tidigare i veckan mycket skarpt om det ryska stridsplanets agerande. 

– Vi betraktar det som ett provocerande uppträdande och en mycket medveten handling i sammanhanget. Den här typen av närgånget flygande har vi varit med om både hösten 2017 och våren 2018, så det inte fösta gången, sade Peter Hultqvist till Ekot i fredags.