HUNTINGTONS SJUKDOM

Boende för Huntingtonssjuka saknas – trots stor andel sjuka

2:19 min

Trots att den obotliga sjukdomen Huntingtons är fyra gånger vanligare i Jämtlands län än i övriga landet saknas ett specialiserat boende.

På flera ställen i Sverige, med lägre andel insjuknade i Huntingtons sjukdom, finns särskilda boenden där personalen har stor vana av Huntingtons. Patienterna insjuknar ofta mellan 30 och 50 års ålder och blir snabbt mycket vårdkrävande, både psykiskt och fysiskt. 

I en studie som gjordes vid Östersunds sjukhus 2015 uppskattades antalet som utvecklat sjukdomen i Jämtlands län till 28 personer. Det är fyra gånger fler än i resten av landet. Därtill kommer ett antal som bär på anlaget och som kommer att utveckla sjukdomen på sikt.

Nu vill Riksförbundet Huntingtons sjukdom att det öppnar ett boende även i Jämtland.  

– Vi skulle behöva profilera oss mot de som är väldigt sjuka men fortfarande unga, säger Malin Jonsson som företräder anhöriga i länet och får medhåll av Carina Hvalstedt som är projektledare på förbundet:

– Jag tror att ett boende skulle betyda jättemycket. Att känna att man har ett boende, en trygghet där man vet att personal kan sjukdomen, säger hon.

Riksförbundet Huntingtons sjukdom har uppvaktat Östersunds kommun och ska nu kartlägga hur många sjuka och anlagsbärare det finns i Jämtland, innan processen kring ett särskilt Huntingtonsboende kan gå vidare.

– Min gissning är att det här måste bli någon typ av samarbete mellan kommunerna. Ofta gör man så att det finns en privat utförare och så köper man den här tjänsten, säger Bosse Svensson, centerpartistiskt kommunalråd i Östersund.