Lyssna och ladda ner mellan 15 mars och 25 april 2019

Skogen av Margareta Lindholm i uppläsning av Sara Arnia

Margareta Lindholms roman "Skogen" är en hyllning till ett sätt att leva som försvinner bort eller kanske redan har försvunnit.

Vi möter tvillingarna Maria och Bror som snart ska fylla 65 år. I hela sitt liv har de bott på hemgården.
Maria har ansvarat för skötseln av gammelskogen ända sedan fadern gick bort. Hon känner och älskar vartenda träd, varenda planta.
Nu kommer besked om att deras arrendekontrakt löpt ut eftersom hemmanet har sålts. Den nya ägaren vill inte bara ha skogen för att skövla den, han vill också ha huset.
För att dämpa sin oro inför en osäker framtid, skriver Maria dagbok om dagliga sysslor, naturens växlingar och skogens hemliga storhet. Och om Bror som i sin ungdom blev sjuk. Han hörde röster, blev aggressiv och vistades i omgångar på sjukhus. Nu finns det mediciner som håller sjukdomen i schack, men han behöver Maria som kan lugna och trösta.

Margareta Lindholm är någon av en ”doldis” på den svenska parnassen trots sina hittills sju romaner. Hon debuterade med Assar 1997 och många minns nog Mandarins resa som kom 2002. Margareta Lindholm är en säregen skildrare av den svenska landsbygden och de människor som lever där. Hennes språk är avskalat och vackert, hennes prosa närmast meditativ.

Sara Arnia läser Margareta Lindholms roman Skogen. Sara Arnia är född i Finland men kom till Sverige under kriget för att sedan återvända till hemlandet där hon så småningom utbildade sig till skådespelare. Hon återvände till Norrbotten redan i början av 70-talet och har tillbringat större delen av sitt skådespelarliv på Norrbottensteatern.