Hjälpsändningarna till Venezuela kritiseras

2:39 min

I Colombia har man just inlett ett möte om grannlandet Venezuela, där både oppositionsledaren Juan Guaido och USA:s vicepresident Mike Pence deltar för att diskutera krisen i Venezuela.

Samtidigt kommer kritik mot de hjälpsändningar som aldrig nådde fram till landet i helgen. Internationella Rödakorskommittén tackade nej till att medverka i hjälpinsatsen och delegationschefen i Colombia Christoph anklagar hjälpen för att vara politiserad.

– Det finns en debatt, en offentlig kontrovers, en manipulation hos alla inblandade parter av ordet humanitär, säger Christoph Harnisch, chef för den Colombianska delegationen av Internationella Rödakorskommittén till veckotidningen La Semanas podd el Diario.

Christoph Harnisch menar att en humanitär insats inte bör vara kontroversiellt, utan oberoende och opartisk.

För att Internationella Rödakorskommittén skulle stå bakom insatsen, så hade det krävts noggranna förstudier på plats i Venezuela av internationella rödakorsdelegater för att definiera specifika hjälpbehov
Dessutom skulle finnas en tydlig organisation av mottagandet av hjälpen, så att den skulle nå de mest behövande.

Det här var faktorer som saknades, varför Internationella Rödakorskommittén tackade nej till att medverka.

Till många venezolaners besvikelse misslyckades lördagens insats med att få in hjälpkonvojerna till Venezuela, då gränsövergångarna blockerats av venezolansk militär och två av lastbilarna sattes i brand. Insatsen drogs tillbaka på lördagskvällen.

Hjälpinsatsen kom framförallt från USA, med det uttalade målet att lindra vad man anser vara en humanitära kris.

Venezuelas president Nicolas Maduro menar att insatsen hade en dold agenda – ett försök att avsätta honom. I ett tal i Caracas konstaterade han att det han kallar för ett försök till statskupp hade misslyckats.

– Statskuppen har misslyckats, vi har besegrat den.

Nicolas Maduros anser inte att Venezuela lider av en humanitär kris och svarade på insatsen genom att skicka en egen konvoj på elva lastbilar med mat som skulle gå till hungriga barn i den colombianska gränsprovinsen Norte de Santander.

Just nu pågår ett möte i Colombias huvudstad Bogotá, mellan Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó, USA:s Vicepresident Mike Pence och representanter för 13 latinamerikanska länder plus Kanada, som ingår i Limagruppen, för att diskutera hur de ska gå vidare med Venezuelakrisen efter lördagens misslyckande.

Juan Guidó sa före mötet att han ville hålla alla möjliga alternativ mot Nicolas Maduro öppna.