Flyktingkrisen

Afrikanska unionen: Nej till flyktingläger

2:19 min

EU vill upprätta mottagningsläger för asylsökande på afrikansk mark, detta framgår av ett dokument som den brittiska tidningen The Guardian har läst.

Låt er inte lockas av pengar och utvecklingsfonder är budskapet från Afrikanska Unionen till flera av sina 55 medlemsländer, enligt dokumentet som den brittiska tidningen The Guardian tagit del av

De nordafrikanska länderna längs med Medelhavet har redan sagt nej till EU som vill upprätta mottagningsläger för asylsökande på afrikansk mark, men samtal fortsätter bilateralt med länder söder därom - med Niger, Mali, Chad och Sudan. De är fattiga.

I dokumentet sägs, enligt The Guardian, att Afrikanska Unionen bedömer det som ett brott mot både internationell lagstiftning och EU-lag att uppföra center i Afrika för personer som redan har nått Europas vatten och som söker asyl.

– Det står mycket klart i EU-lagen att asyl måste göras och processas på europeisk territorium, säger chefen för EU:s gemensamma asylbyrå, Jamil Addou när Ekot träffade honom på Malta. 

Sedan Italien stängde sina hamnar i somras för räddningsfartyg, som vill landsätta flyktingar och migranter har andra Medelhavsländer följt efter och gjort detsamma. De senaste månaderna har varje fartyg med räddade människor ombord som närmat sig europeiska hamnar utlöst rejäla tvister mellan EU-länderna om vem som ska ta ansvar för människorna.

På EU:s toppmöte efter midsommar i somras enades ledarna om att försöka etablera landstigningscenter, men än har inget afrikanskt land sagt ja till detta och Afrikanska Unionen manar alltså alla, enligt The Guardian, att definitivt säga nej.

Från afrikanskt håll har det länge hörts en oro att läger leder till slavhandel, diskriminering av afrikaner och att det skulle underminera samarbetet kontinenterna emellan.