BOLIDENMÅLET

Slutpläderingar i hovrätten om Boliden

2:22 min

I dagarna avslutas hovrättsförhandlingarna i Umeå i det stora skadeståndsmålet mellan gruv- och metallföretaget Boliden och närmare 800 chilenare.

Hovrättsförhandlingarna i det stora skadeståndsmålet mellan gruv- och metallföretaget Boliden och 800 chilenare går mot sitt slut.

Enligt Skellefteå tingsrätt saknas bevis för att chilenarna blivit sjuka av det giftiga smältverksavfallet från Rönnskärsverken i Skelleftehamn som Boliden exporterade till Chile på 80-talet. 

Under dagens har juridiska representanter för kommanditbolaget Arica Victims hållit sin slutplädering där man hoppas kunna övertyga hovrätten att göra en annan bedömning än vad tingsrätten gjorde. Bland annat genom att ifrågasätta den vetenskapliga grund som Bolidens argumentation bygger på. 

Hur viktigt är det här målet för de som anser sig ha drabbats av höga arsenikhalter?

– Det är otroligt viktigt. Dels för ekonomisk kompensation, men också ett starkt signalvärde, om vi vinner målet, att det fastställs att boliden har varit ansvarig för detta, säger miljöprofessor Jonas Ebbesson som företräder chilenarna i målet.