OPINIONSMÄTNINGAR

Trenden fortsätter uppåt för V och KD

2:28 min

Moderaterna har det fortsatt tufft i opinionen, och den uppåtgående trenden för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna fortsätter. Det visar Svensk Väljaropinion som är den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.

– Kristdemokraterna vinner på tydlighet just nu. De vill vara tydligast i opposition och det verkar fungera, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Kristdemokraterna formkurva uppåt fortsätter. I valet fick de 6,3 procent väljarstöd, och i den här mätningen är de uppe på 8,6.

– De drar också nytta av att det går dåligt för ett annat borgerligt parti, för Moderaterna. Sen har vi också sett att Ebba Busch Thor har lyckats ta sig in i debatten, det startade i valrörelsen. Sen har vi sett i andra mätningar att det går bra för henne i att synas i sociala medier och att bilden av henne där är ovanligt positiv.

Det går också bra för Vänsterpartiet, som i den här sammanvägningen får 9,7 jämfört med valresultatet på 8,0.

Sverigedemokraterna har också gått uppåt sen valet, i den här mätningen får de 19,3 procent.

Socialdemokraterna som hade en viss uppgång under hösten har nu backat tillbaka något och får samma som valresultatet 28.3 procent.

Centerpartiet hade en uppgång i de sammanvägda mätningarna under hösten, har gått tillbaka något och får idag 7,8 procent, jämfört med sitt valresultat på 8,6 procent.

De partier som har det ännu lite kämpigare är Liberalerna, som fortsätter att ligga under fyraprocentsspärren på 3,8 och Miljöpartiet som med nöd och näppe tagit sig över spärren till 4,1 i februarimätningen.

Tuffast är det för Moderaterna.

– Moderaterna verkar ha någon form av djupgående problem eftersom deras långa kurva pekar neråt, säger Fredrik Furtenbach.

Moderaterna backar från 19,8 vid valet till 17,2 i februarimätningen.

– De är kvar lite i sitt tvåfrontskrig när det gäller Sverigedemokraterna. De är splittrade i hur de ska se på Sverigedemokraterna och det präglar mycket den publicitet de får. När man närmar sig Sverigedemokraterna för mycket, då retar man väljare i Stockholm medan väljare i andra delar av landet, framförallt i Skåne, kan tänka sig att Moderaterna närmar sig Sverigedemokraterna.