Teleoperatör vill stoppa datalagring

2:09 min

Regeringens nya förslag om datalagring av uppgifter hos teleoperatörer för att lättare komma åt grovt kriminella har redan stött på patrull. Teleoperatören Bahnhof kommer att försöka stoppa förslagen.

– I allt väsentligt är det här en kopia av det förslag som är underkänt av EU-domstolen, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Vad kommer ni från Bahnhof göra nu?

– Vi kommer att överklaga det här för det finns en väldigt välskriven och tydlig dom, så fort det här materialiseras kommer vi att överklaga.

Förslag om datalagring går ut på att polis och säkerhetstjänst ska få bättre verktyg för att bekämpa grov brottslighet och terrorism. Till exempel ska uppgifter som visar var en person befunnit sig finnas lagrade i två månader för att kunna användas i brottsutredningar - uppgifter om vem som pratat med vem ska lagras i sex månader.

Ett tidigare förslag med en generell datalagring revs upp av EU-domstolen efter att Tele2 överklagat lagförslaget. Men inrikesminister Mikael Damberg som i dag la fram ett nytt förslag för lagrådets prövningen räknar med att förslagen nu är förenliga med EU-rätten.

Ingen av de två största teleoperatörerna, Telia eller Tele2, vill i dag kommentera regeringens förslag. Jon Karlung på Bahnhof däremot ser två stora problem fram för sig.

– Det är en generell datalagring, en massövervakning av alla utan att det finns några brottsmisstankar. Den andra grejer är att det inte finns en rättslig förhandsprövning. Det blir ett öppet spjäll för olika tjänstemän som kan beställa fram känsliga uppgifter från oss teleoperatörer.

Men frågan är hur polisen ska kunna arbeta effektivt - om internettrafik och lokaliseringsuppgifter generellt inte lagras för att senare kunna begäras ut. Även en teleoperatör måste ju väga in den aspekten.

– Om det nu är 150 jihadister eller det finns en pedofilring eller något annat som handlar om grov organiserad brottslighet. Då ska man rikta spaningen där - man ska inte lagra trafik om alla människor utan att det finns brottsmisstankar.

– Det är fundamentet för en rättsstat, precis som i den fysiska världen så måste det också fungera på internet, säger Jon Karlung.