Tyskland främsta vinnare på euron

1:47 min

20 år efter att euron infördes pekas Tyskland ut som den främsta vinnaren. De största förlorarna på den gemensamma valutan är Italien och Frankrike, enligt en aktuell studie från den tyska tankesmedjan Centrum för europeisk politik.

Uttryckt i pengar har Tyskland tjänat 1,9 biljoner euro på den gemensamma valutan sedan den infördes 1999. Den starka tillväxtökningen har framför allt skett efter finanskrisen 2011.

– Tyskland gynnades av att eurons värde hölls kvar på en relativt låg nivå, enligt en av rapportens författare, Matthias Kullas.

Bland de åtta undersökta länderna, är det bara Nederländerna, som också har haft en betydande tillväxtökning tack vare euron. Grekland hade stora fördelar av den gemensamma valutan när den infördes men efter 2011 har euron inneburit årliga förluster. Räknat över hela perioden kommer Grekland på ett litet plus.

De stora förlorarna är Italien, minus 4,3 biljoner euro, och Frankrike, minus 3,6 biljoner över hela 20-årsperioden. Enligt forskarna vid den marknadsliberala tankesmedjan Centrum för europeisk politik i Freiburg beror det på att dessa länder inte längre kunde devalvera valutan som de gjorde tidigare för att upprätthålla sin konkurrenskraft och att de inte har genomfört nödvändiga strukturreformer för att väga upp den bristen.

De här resultaten bygger på en jämförelse mellan ländernas faktiska bruttonationalprodukt och en hypotetisk uppskattning av hur BNP hade utvecklats om den nationella valutan hade behållits. Den beräkningen baseras på utvecklingen i flera jämförbara länder utanför euro-zonen.