Sitter i häkte utan brottsmisstanke: "Är inte rättssäkert"

1:52 min

Flera jurister riktar nu kritik mot att utvisningshotade personer kan få sitta i häkte i flera månader, utan att de är misstänkta för något brott.

Som P4 Stockholm tidigare rapporterat så sitter just nu 25 personer som inte är brottsmisstänkta inlåsta i Kriminalvårdens lokaler runt om i länet.

Personerna har nekats asyl och befinner sig i häktet i väntan på utvisning, efter beslut av Migrationsverket. Vissa av dem får sitta isolerade i upp till 23 timmar. Något som Justitieombudsmannen, JO, riktat kritik mot

Nu kommer ytterligare kritik från Amnesty, som menar att Migrationsverket inte har tillräckliga rutiner för att bedöma om någon ska flyttas till ett häkte. 

– Det måste finnas ordentliga bedömningar som också är skriftligen redovisade för varför en person avskiljs och på vilket sätt man sedan gör en omprövning av det här. Vi tycker inte att det här är rättssäkert, säger Madeleine Seidlitz som är jurist och migrationsansvarig på Amnesty Sverige.

Migrationsverket ska enligt sina egna riktlinjer göra ett uppföljande besök inom två veckor efter att en person flyttats till häkte. Efter det finns inga krav på hur ofta omprövningarna ska ske.

– Här är man frihetsberövad utav administrativa skäl, för att vi ska kunna genomföra det beslut som finns. Det bygger på att den personal som är i tjänst fördrar och erfar sig att fatta det beslutet, säger Dag Bönke, verksamhetsexpert på förvarsavdelningen på Migrationsverket.

Advokaten Eva Möller vill se tydligare lagar eller rutiner för hur ofta Migrationsverket ska pröva om en person ska sitta kvar i häkte. 

– Har man inte rutiner för att löpande ompröva det här, vilket jag bedömer att man inte har, så finns en löpande risk att personer blir sittande för länge i isolering, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista