Kapernaum - barnet som stämde sina föräldrar

1:20 min

Gripande med en fenomenal barnskådespelare i huvudrollen som Zain som flyr hemmet efter misshandel. Libanesiskt gatudrama. (Premiär 1 mars).
Betyg: 4

Titel: Kapernaum (Capharnaüm)
Regissör: Nadine Labaki
Manus: Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany m fl
Skådespelare: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Nadine Labaki
Genre: Drama
Betyg: 4

Kapernaum heter veckans bästa film, en film som fick Cannes-festivalens längsta applåd efter premiärvisningen och en film som griper tag.
Det handlar om 12-årige Zain som lever ett tufft liv, misshandlad av sina föräldrar får han se sin syster säljas till en betydligt äldre make. Hon är bara ett barn och hennes öde är fruktansvärt. Zain som inte kan hålla tyst, flyr hemmet och efter ett liv på gatan blir han uppmärksammad i ett TV-program och med hjälp lyckas han stämma sina föräldrar.
Nu handlar det här inte om själva rättegången, den ramar in filmen, det handlar mer om hur illa ett barn kan fara i ett land där inte deras rättigheter tas tillvara på.
Nästan alla i filmen är amatörer som Nadine Labaki träffat på gatan och pojken i huvudrollen Zain heter han också gör ett så trovärdigt porträtt att han skulle kunna plocka hem vilket skådespelarpris som helst. Vilket också pekar på en lyhörd regissör.
Jag ger en stark fyra i betyg till Kapernaum.