GRANSKNING ORUST

Socialen gav papper till fel person – röjde skyddad familj

2:26 min

En småbarnsfamilj som lever med skyddade identiteter på Orust fick sina personuppgifter röjda av socialtjänsten. På grund av hotbilden som de lever under gör kommunens misstag att de tvingas flytta.

– Helt plötsligt så är ju inte den punkten man tyckte var trygg så trygg mera, säger "Anna", mamma i familjen, till P4 Göteborg.

"Anna" bor på Orust med sin partner och deras små barn. Det är ett litet samhälle och för att inte riskera att bli igenkända undviker hon att berätta detaljer. Hela familjen lever med skyddade personuppgifter.

– Det är ju för att skydda oss som familj, att vi ska kunna känna en trygghet efter väldigt mycket som hänt i vårat liv, berättar hon.

Det var i början av januari som socialtjänsten skulle lämna ut handlingar till en person som begärt ut det. Samtidigt, troligen av misstag, skickar man med 80 av "Annas" sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om henne och hennes familj.

De fick reda på vad som hänt genom ett mejl från en medarbetare på socialtjänsten. Och det värsta av allt, säger "Anna", är att det har läckt ut vilka de är och var de bor, och hon vet inte vem på ön som nu känner igen dem.

Att leva med skyddad identitet är jobbigt i sig men man trodde aldrig att ett sådant här misstag kunde ske. Man tror inte att det är sant.

En sekretessmarkering innebär att man har skyddade personuppgifter, och det är en registrering som Skatteverket gör i Folkbokföringsdatabasen.

Monica Larsson, forskare på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, säger att det inte räcker att en person själv känner sig hotad eller rädd för att få sina uppgifter skyddade.

– Nej det här är ju en administrativ åtgärd och då måste det prövas att det finns ett konkret allvarligt hot i bakgrunden mot den här personen, säger Monica Larsson.

– Det ska indikera att det är särskilt viktigt att skydda just de här personuppgifterna, säger hon.

Eva Haglund är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen på Orust kommun. Hon säger att de inte vet hur det gick till när handlingarna lämnades till en utomstående.

– Det är klart att det är en jätteallvarlig situation. Därför har vi valt att lämna över den här utredningen till en extern person så att vi inte utreder den själva. Hur det kunde ske och vad man behöver göra för att det inte ska inträffa igen, säger Eva Haglund.

Men för "Anna" är skadan redan skedd.

– Att leva med skyddad identitet är jobbigt i sig men man trodde aldrig att ett sånt här misstag kunde ske. Man tror inte det är sant.

– Vi hade ju en trygg punkt i livet för våra barn och att behöva riva upp det igen. Vi måste flytta nu, säger "Anna". 

 Anna heter egentligen något annat.