Spionaffär

Säpo: Misstänkta agenten har träffat ryska officeren i två år

1:58 min

Den misstänkta agenten som greps på tisdagen har träffat den ryske underrättelseofficeren sedan 2017.

– Och när man har träffats har man gjort vad man kunnat för att hemlighålla mötena, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säpo.

En misstänkt agent greps under ett hemligt möte i Stockholm på tisdagen, och anhölls på onsdagen.

Mannen misstänks ha lämnat ut hemlig information till en rysk underrättelseofficer.

Men om underrättelseofficeren misstänks för att ha försökt värva fler agenter i Sverige vill Säkerhetspolisen inte svara på.

– Jag vill egentligen inte gå in på detalj om vad vi vet om underrättelseofficeren annat än att vi givetvis följt hans verksamhet i Sverige, kopplat till ingripandet vi gjorde i går, säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säpo.

Men ni utesluter inte fler fall?

– Vi vet att länder bedriver den här formen av verksamhet i Sverige så det här är något vi alltid jobbar med, och det går inte att utesluta någonting.

Det var alltså på tisdagen som säkerhetspolis och polis slog till mot en hemligt möte mellan den misstänkta mannen och den ryska underrättelseofficeren.

Underrättelseofficeren ska ha en diplomatisk befattning, och kunde därför inte gripas på grund av diplomatisk immunitet.

Den misstänkta agent som han ska ha värvat uppges arbeta inom högteknologisk industri. Personens arbetsuppgifter är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet, enligt Säpo

Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått sedan åtminstone 2017.

– Vi har följt det här under ganska lång tid, säger Daniel Stenling på Säpo.

– Det vi har noterat är att den här individen har träffat underrättelseofficeren med viss regelbundenhet. Och när man har träffats har man gjort vad man kunnat för att hemlighålla mötena och dölja det för en eventuell övervakare.

Säpo vill inte närmare gå in på vilken typ av uppgifter som kan ha läckt ut från Sverige, eller hur allvarlig skadan bedöms vara.

Senast på fredag måste åklagare fatta beslut om den misstänkta mannen ska begäras häktad eller inte.

Och enligt Daniel Stenling på Säpo finns fortfarande fler frågor kring precis vad som hänt.

– Vi är så säkra att vi nu ingripit mot den misstänkta brottet. Men det är en utredning som ska bedrivas enligt gängse rutin så det finns fortfarande delar som måste utredas innan vi vet exakt hur det har gått till.