SVÅRARE ATT SKICKA PENGAR

Miljoner i kontanter förs ut i resväskor

2:21 min

En man greps i måndags vid incheckningen på Arlanda flygplats då han försökte föra ut miljontals kronor i kontanter.

Mannen är misstänkt för näringspenningtvätt och i dag ska åklagare bestämma om mannen ska begäras häktad eller inte.

Kammaråklagare Ashraf Ahmed säger att detta bara är ett av flera liknande fall under den de senaste månaderna.

– Swedbank har sedan i höstas spärrat ett flertal konton, företag som har sysslat med Hawala-systemet, eller överföringar. Det har resulterat i att företrädare för de här bolagen då har börjat åka fysiskt till olika länder för att överföra pengarna, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed.

Det är inte olagligt i sig att föra ut kontanter ur landet, men om summan överstiger 10 000 euro måste man anmäla det till Tullverket. Och om man påträffas med en stor summa kontanter måste man för polisen kunna redovisa varifrån pengarna kommer och vart de är på väg. 

Många somalier i Sverige skickar pengar till släktingar i hemlandet via det traditionella pengaöverföringssystemet Hawala eftersom det inte finns något ordentligt bankväsende i Somalia.

Systemet är lagligt och bolagen har tillstånd av Finansinspektionen men det har också förekommit att Hawala-bolag använts till exempelvis penningtvätt och terrorfinansiering.

Sedan svenska banker spärrat vissa av Hawala-företagarnas konton så har polisen gripit flera personer som försökt föra ut miljontals kronor i kontanter ur landet, ofta via Dubai.

Enligt polisens undersökningar har mycket pengar redan förts ut på det här sättet, berättar kammaråklagare Ashraf Ahmed.

– Vi pratar alltså om 50 till 100 miljoner kronor som har först ut ur Sverige på det här sättet, säger Ashraf Ahmed.

Hur har man upptäckt de här kontanterna, har polisen spanat eller har man upptäckt det vid kontroller?

– Man har helt enkelt upptäckt det fysiskt vid incheckningen. När de här genomgått säkerhetskontroller på flygplatser och liknande har man upptäckt att de har en väldigt stor summa pengar. Och har man en så pass stor summa pengar måste man förklara var den kommer ifrån och vart den skulle och har detta skett systematiskt uppstår ju en misstanke om brott, säger Ashraf Ahmed.