Ekot på plats i Syrien

IS-kvinnor: Vi ångrar inget

2:27 min

Vår Mellanösternkorrespondent var på plats i Syrien när lastbilar med kvinnor och barn lämnade terrorgruppen IS fäste Baghouz.

Många av kvinnorna sa att de kom ut för att barnen är hungriga, men att IS kommer överleva.

– Hungern, det var hungern som tvingade ut oss, annars hade vi stannat, säger Umm Karam, ursprungligen från Irak, hon har tre barn, den yngsta nyfödd, bara 7 dagar gammal.

Hon sitter bland bylten och filtar på slätten strax utanför IS-fästet Baghouz. Liksom alla andra kvinnor som klättrar ur lastbilarna, har hon heltäckande svart niqab, hon får sina väskor genomsökta av de kurdisk-arabiska SDF-styrkorna och medan jag pratar med henne blir jag varnad att hon inte har kroppsvisiterats ännu, hon kan ha vapen, till och med ett självmordsbälte.

Barnen gråter av hunger och skräck. Vissa av dem har sår och bölder i ansiktet, några av småflickorna är också klädda i svart niqab och sexåriga Huda berättar stolt för mig att hon lärt sig recitera koranen i skolan.

En farmor som fått vårdnaden om sina tre barnbarn efter att fyra av hennes söner dödats, gråter och säger "jag kommer att få min hämnd genom Gud".

Jag möter ingen kvinna som visar ånger, vissa är aggressiva mot journalister och många vägrar prata, särskilt de som har barn som ser skandinaviskt blonda ut. Men kvinnor från Ryssland, som Umm Nuseibeh berättar gärna.

– Du kommer aldrig att förstå detta om du inte blir muslim, säger hon till mig. IS kan inte dö. Detta är vår mark, om gud vill kommer IS tillbaka.

– Jag tackar Gud för allt, mina barn var hungriga i flera månader, men jag tackar Gud. Jag ångrar inte att jag valde att leva i den IS-staten, säger hon medan hon letar efter en filt åt sina barn.

Den kurdisk-arabiska styrkan SDF kommer att återuppta striderna mot IS med hjälp av flygbombningar så snart alla civila är ute, säger SDF:s talesman. Och man väntar sig en grym strid.

IS har byggt ett omfattande tunnelsystem och det som syns ovan marken är ingenting mot vad som finns i flera våningar under marken, enligt tillfångatagna IS-jihadister.