
Blåbär i vasaloppsspår och på havregrynsgröten
P4 Upplands matinspiratör Christina Jansson lagar den klassiska havregrynsgröten i ugn den här gången och toppar den med blåbär och kokos.
Bakad havregrynsgröt med blåbär
2 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk stött kardemumma
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
1 dl färska eller frysta blåbär
2 dl mjölk
1 ägg
2 tsk honung
smör att smörja formen med
1 näve kokosflingor (chips, ej riven kokos)
Blanda havregryn med bakpulver, kardemumma, vanilj och salt. Vänd försiktigt ner blåbären. Vispa mjölk och ägg i en bunke, rör ner flytande honung. Rör ner mjölk- och äggblandningen i havregrynsblandningen och häll över i en smord matlådeform i glas. Strö över kokosflingor. Baka i mitten av ugnen i 180 grader i ca 30-35 min eller till en bakade gröten fått fin färg. Servera som den är eller med kall mjölk. Räcker till 2-3 portioner.