Blåbär i vasaloppsspår och på havregrynsgröten

P4 Upplands matinspiratör Christina Jansson lagar den klassiska havregrynsgröten i ugn den här gången och toppar den med blåbär och kokos.

Bakad havregrynsgröt med blåbär

2 dl havregryn

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk stött kardemumma

1 nypa vaniljpulver

1 nypa flingsalt

1 dl färska eller frysta blåbär

2 dl mjölk

1 ägg

2 tsk honung

smör att smörja formen med

1 näve kokosflingor (chips, ej riven kokos)

 

Blanda havregryn med bakpulver, kardemumma, vanilj och salt. Vänd försiktigt ner blåbären. Vispa mjölk och ägg i en bunke, rör ner flytande honung. Rör ner mjölk- och äggblandningen i havregrynsblandningen och häll över i en smord matlådeform i glas. Strö över kokosflingor. Baka i mitten av ugnen i 180 grader i ca 30-35 min eller till en bakade gröten fått fin färg. Servera som den är eller med kall mjölk. Räcker till 2-3 portioner.