gruvor

Fortsatt beslutsvånda om Laver och Kallak

1:49 min

Samtidigt som Sverige faller i rankning när det gäller attraktivitet för gruvinvesterare fortsätter regeringens beslutsvånda när det gäller gruvbrytning i Laver och Kallak.

Men statsminister Stefan Löfven kan inte ge besked om när beslut ska fattas:

– Jag kan inte säga något datum för det. Vi bereder det naturligtvis och behandlar sådant här så snabbt som det någonsin går.

Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för en gruva i Laver i Älvsbyns kommun har legat hos regeringen i två år utan beslut, och Beowulf minings ansökan om Kallak i Jokkmokk i ett och ett halvt år.

Ovissheten om det ska bli ja eller nej till gruvbrytning påverkar samhällsplaneringen i Älvsbyns kommun, säger Tomas Egmark, socialdemokratiskt kommunalråd:

– Det påverkar på så sätt att vi inte vet om vi ska gasa eller bromsa när det gäller samhällsutvecklingen. Ett limbo som det är nu är ju inte bra.

Frågan är varför inte regeringen kan fatta beslut i gruvfrågorna?
Stefan Löfven:

– Det är ofta en svår balansgång. I Sverige ska vi ha en stark gruvindustri, vi är en stark gruvnation, och ska så vara. Har vi begåvats med de här tillgångarna så ska vi naturligtvis i största möjliga mån använda dem. Men det måste balanseras mot miljöprövningen så att vi ser till att göra det här på ett hållbart sätt, och det är det som kan ta lite tid.

För tredje året i rad har Sverige fallit i kanadensiska Fraserinstitutets rankning när det gäller attraktivitet för gruvinvesterare.
Mineraltillgångar, tillgång till infrastruktur, lagar och tillämpning av regler är några faktorer som värderats vid rankningen och Sverige hamnade 2018 på 21 plats, jämfört med 16 plats 2017 och åttonde plats 2016.

Så här säger Stefan Löfven om det:

– Som jag sa, Sverige ska vara en stark gruvnation, men det är också viktigt att vi håller på hållbarheten, att vi gör det så miljövänligt som möjligt.