Möjligt trendbrott: Finländarna drack mer 2018

1:15 min

Det har gått ett år sedan en stor liberalisering av alkohollagen i Finland. Nu visar preliminära siffror från ifjol att alkoholkonsumtionen steg med 0,6 procent.

Konsumtionen av alkohol har knappt stigit alls sedan nya alkohollagar trädde i kraft i Finland år 2018. Men då finländarna druckit allt mindre under de senaste åren, så verkar trenden ha brutits.

– Det är inte en bra utveckling men vi får se om det är fråga om en tillfällighet. Men vi vet att om vi inte skulle ha höjt på skatterna, så hade vi sett en högre uppgång i alkoholkonsumtionen, säger alkoholforskaren Thomas Karlsson vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland.

Alkoholskatten har höjts i Finland men alkohollagen liberaliserades märkbart under år 2018; först vid nyår och sedan i mars. Det innebar bland annat att så kallade alkoläsk och longdrinkar fick börja säljas i mataffärerna i Finland.

Tidigare var det endast alkoholdrycker som tillverkats genom jäsning som fick säljas där, nu syns en massiv ökning av försäljningen av alkoläsk. En annan stor förändring var att detaljhandeln fick börja sälja alkoholdrycker med en procentgräns på 5,5, tidigare var det 4,7.

Nu visar preliminära siffror från ifjol att den totala alkoholkonsumtionen steg med 0,6 procent och att införseln av framför allt starka alkoholdrycker från bland annat Baltikum har ökat.

- Med viss oro ser vi på utvecklingen. Vi har haft en fin nedåtgående trend som nu verkar att för första gången på tio år ha brutits och vi har fått en liten uppgång i konsumtionen, men vi ska inte dra förhastade slutsatser än, säger Karlsson.

Alkoholkonsumtionen har alltså inte ökat märkbart vilket många befarade inför den nya alkohollagen, men Karlsson hoppas att de som förespråkar en ytterligare liberalisering, väntar lite till för att se utfallet av lagen som infördes ifjol.

– Det att det inte har skett en större förändring nu, det tycker handeln är ett tecken på att vi är redo att införa till exempel vin i matbutikerna. Men att kunna utvärdera en sådan här lagförändring som vi hade ifjol, det måste man vänta ett par år med. Själv har jag sagt att vi borde se hur situationen ser ut om två år, säger Karlsson.