RECENSION - FILM

Kapernaum griper och skakar om

2:18 min

RECENSION. Den libanesiska filmen Kapernaum i regi av Nadine Labaki nominerades tidigare i år till en Oscar som bästa utländska film. Gunnar Bolin har sett.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Ett längre kritiksamtal om filmen kan du höra längst ner i artikeln.

Om vi ska börja från slutet så är Kapernaum den sortens film där eftertexterna kommer som en alltför abrupt påminnelse om att det är dags att resa sig ur stolen.

Är mina anletsdrag ok, syns det att tårar har runnit...?

Är tårar möjligen ett bevis på någon sorts kvalitet? Nej, givetvis inte, att manipulera en publik är ju rätt enkelt, likaså att få åskådaren att känna sig mer eller mindre överkörd, men det är inte heller tecken på att det inte kan vara en bra film man sett.

Kapernaum utspelar sig i Beiruts allra fattigaste mest miserabla slum, där den ungefär 12 årige Zain gör vad han kan för att överleva och för att rädda sin 11 åriga syster från att säljas som brud till kvarterets slemme skurk. När temat är denna ohyggliga utsatthet så är jag oändligt tacksam att Nadien Labaki inte har sockrat historien för att kämpa sig till ett lyckligt slut. Men Kapernaum är ändå tydligt dramatiserad och orkestrerad, den använder sig inte av den allra mest obönhörliga socialrealismen som sin estetik. 

Här finns ett tydligt skrivet drama, med bågar mellan förtvivlan och hopp. Men allra mest tillhör filmen unge Zain, oändligt gripande spelad av Zain Al Rafeea, en flyktingpojke som Lekine hittade på gatan i Beirut. I första scenen ser vi hur han i en domstol trotsigt, men ändå med en helt tom blick vill få sina föräldrar dömda, brottet? Att de lät honom födas.
Så rullas handlingen upp baklänges: Zain flyr sin familj när systern har sålts, han blir vän med en etiopisk, papperslös städerska och tvingas till sist att bli en ställföreträdande pappa för hennes ettårige son. Scenerna när han drar lille pojken, som sitter i en gryta, på en skateboard genom slum och marknadstält den bilden kommer jag inte kunna skaka av mig, precis som jag, efter att ha sett Kapernaum, inte heller kan skaka av mig insikten om sakernas tillstånd, mitt i migrationsdebatternas Europa.