RECENSION – MUSIK

Tidlös pop och skiftande tilltal på Honungsvägen

2:31 min

En supergrupp från Umeå. Så beskrivs bandet Honungsvägen, som består av musiker från band som Invasionen och Isolation Years och har texter skrivna av bland andra Annika Norlin och Mattias Alkberg. Albumets låtar spelades in redan för sex år sedan, men släpps först nu, klart värda väntan.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Honungsvägen"
Artist: Honungsvägen
Betyg: 4

När flera redan etablerade musiker och textförfattare går samman för att ge sig kreativt utlopp utanför sina respektive trygghetszoner, riskerar det alltid att bli något av en intern angelägenhet, lite som en lek som mest är kul för få.

Det är en fälla som Honungsvägen lyckats undvika. Istället kommer de nu med ett debutalbum som känns som mer än ett sidoprojekt, som något kanske inte helt nyskapande men i alla fall eget. Trots att låtarna spelades in för så pass länge sedan att de hann bli en urban popvärldslegend innan de till slut släpptes, känns de inte heller utdaterade. Det finns något tidlöst över den typ av pop som Honungsvägen bemästrat – till synes lätt och luftig men utforskande, med plats för såväl popkörer som småskramliga gitarrer, vävd runt texterna snarare än tvärtom.

Honungsvägens texter har skrivits och tydligt präglats av flera olika personer. Det hade kunnat bli spretigt, men istället är det just det skiftande tilltalet, sammanhållet av musiken och av Christina Karlssons röst men med utrymme för både fyraminutersnoveller signerade Mattias Alkberg och liv-och-död-laddade vardagsbetraktelser från Annika Norlin, som ger albumet sin särprägel, och som får mig att hoppas på mer liv från Honungsvägen framöver.