Jönköping

Äldre erbjuds sommarkollo

1:50 min

Äldre i Jönköping får möjlighet att spendera sommaren på kollo. Detta efter att Vänsterpartiets förslag gått igenom på kommunfullmäktige på torsdagen.

Pensionärer i Jönköping kommer att erbjudas kollo i sommar. Inspirationen för ett kollo för dem som är 65 är eller äldre kommer från andra delar av Sverige, berättar vänsterpartisten Pontus Pfeiffer.

– Responsen från det här har varit väldigt positiv. Dels har man upplevt att man fått extra energi på kollot, vara ute i naturskön miljö, man har fått den viktiga måltidsgemenskapen och även knutit nya sociala kontakter, säger han.

På torsdagseftermiddagen beslutade politikerna i kommunfullfäktige att kultur- och fritidsnämnden ska ta fram sommaraktiviteterna. Pontus Pfeiffer hoppas att kollot blir av redan i sommar.

– Det är ju en viktig kommunal fråga och uppdrag för kommunen att bryta den sociala isoleringen för de äldre, helt enkelt.

På stan är folk positiva till förslaget.

– Det kan vara bra på många sätt. Det finns ju många ensamma människor och de tror jag har mycket glädje utav detta, säger 65-åriga Jönköpingsbon Gun Almén.

– Om man sitter ensam hemma är det väl skönt att komma ut, säger Elsa Råberg, 76.