Åklagarna klarar inte kraven

Brott mot barn utreds olagligt långsamt

2:44 min

Brott mot barn ska enligt lag utredas inom tre månader, men i en tredjedel av fallen måste barnen vänta längre än så. Inte ens Gävles jämförelsevis snabba åklagare klarar tidsfristen, visar en kartläggning som Rädda Barnen gjort.

Åklagarkammaren i Gävle klarar tidsfristen i tre fall av fyra och det är kammaråklagare Therese Stensson som har stor erfarenhet av barnbrottsutredningar ganska nöjd med:

– Det visar ett både polis och åklagare hanterar de här ärendena på rätt sätt, säger hon.

Att en fjärdedel av barnen ändå måste vänta längre är ofrånkomligt, hävdar Therese Stensson.

– Jag tror att en del av ärendena är så komplexa att det är svårt att hålla tremånadersfristen - och så måste det nog vara!

Men det står ju i lagen att tiden ska hållas - barnen ska besparas det lidande som en långdragen utredning kan medföra?

– Ja, men det jobbas hela tiden på att vi ska bli bättre på det här, säger kammaråklagare Therese Stensson.

Skyndsamhet är helt avgörande säger Kammaråklagare Carl Johan Granlund i Gävle, specialiserad på barnutredningar:

– Det är extra viktigt vid brott mot barn, eftersom barn glömmer snabbt. Dessutom finns oftast också i sammanhanget en familj i kris som har rätt till snabba beslut så att de kan gå vidare, säger han.

Skyndsamhet ökar också chansen att sanningen kommer fram:

– Ja, det blir lättare att få skyldiga lagförda, säger Carl Johan Granlund.

I fjol anmäldes omkring 1300 misstänkta brott mot barn i Gävleborg, exempelvis våldtäkt, misshandel, utnyttjande och hot. Enligt Rädda Barnen blev 75 procent av de fall som utreddes klara inom lagstadgade tre månader, vilket gör länet till det femte snabbaste i landet.

Flera barnbrottsåklagare, erfarna polisutredare och inte minst Barnahuset i Gävle där barnen i trygg miljö kan videoförhöras förklarar den framgången säger Therese Stensson.

– Barnahuset som samordnar utredningarna är jätteviktigt. Det får utredningsprocesserna att flyta, säger Kammaråklagare Therese Stensson.

Det flyter alltså på ganska bra i Gävle, men ändå inte så snabbt som lagen kräver, konstaterar hennes kollega Carl Johan Granlund:

– Vi är nöjda, men det kan ju bli ännu bättre! Just nu finns planer på att öppna en filial till Barnahuset i Hudiksvall, vilket skulle få utredningarna att gå snabbare!