Fossila bränslen

Gasfynd på Cypern kan öka spänningar med Turkiet

1:56 min

Cypern har hittat en stor naturgasfyndighet utanför landets kust, den största i landets historia. Men det här riskerar att öka spänningarna ytterligare med Turkiet, som inte accepterar att Cypern letar efter fossila bränslen.

Gasfyndigheten är en av de största som hittats i världen under de senaste två åren och den största som Cypern någonsin funnit, enligt landets energiminister Georgios Lakkotrypis. Det rör sig om nånstans mellan 140 och 230 miljarder kubikmeter naturgas.

Beskedet om gasfyndet kommer samtidigt som Turkiet visar musklerna i regionen genom att genomför sin hittills största militärövning till havs. Vattnen i Cyperns så kallade exklusiva ekonomiska zon är rika på olja och gas, men Turkiet protesterar mot grekcyprioternas gasletande, eftersom man anser att även befolkningen i den av turkcypriotiska, norra delen av ön, ska ha rätt att få del av tillgångarna.

Flera gånger har situationen blivit spänd, kanske särskilt förra året då turkiska militärfartyg hindrade ett fartyg från energibolaget ENI, som arbetade på uppdrag av Cypern, från att leta gas i området – något som kritiserades av bland annat EU. Och frågan är nu om det senaste storfyndet kommer spä på spänningarna ytterligare.

Cypern är delat i en grekcypriotisk internationellt erkänd stat och en turkcypriotisk del som är ockuperad av Turkiet och som bara erkänns av Turkiet. De FN-ledda samtalen om ett enande av ön misslyckades 2017. I förra veckan höll grek- och turkcyprioternas ledare Nicos Anastasiades och Mustafa Akinci informella samtal men konstaterade att det för tillfället inte finns några förutsättningar att inleda nya förhandlingar.

En av knutarna som måste lösas är just den om hur man ska fördela tillgångarna från de fossila fynden. Att grekcyprioterna fortsätter med olje- och gasletandet innan något avtal nåtts retar Turkiet, som hotat med att också börja borra efter olja och naturgas utanför Cypern.