Facebook

Åtalas för andras kommentarer

1:23 min

En man i 50-årsåldern som startade facebook-gruppen "Stå upp för Sverige" åtalas i Eskilstuna tingsrätt för att han ska ha låtit uttalanden som utgör hets mot folkgrupp stå kvar.

Gruppen har över 150 000 medlemmar och hette tidigare "stå upp för Peter Springare", men bytte namn efter att Springare själv uttryckt att han inte velat bli förknippad med den.

Nu åtalas gruppens administratör i Eskilstuna tingsrätt eftersom han, enligt åklagare Maria Estberg, inte tagit sitt lagliga ansvar att rensa upp i kommentarsfältet.

Det är kommentarer som enligt åklagaren Maria Estberg "uppenbart" utgör hets mot folkgrupp.

– Han har skyldighet att kontrollera det som skrivs i den här gruppen, enligt förarbetena till lagen bör man kontrollera det åtminstone en gång i veckan och plocka bort meddelanden som uppenbart utgör hets mot folkgrupp.

Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, som lagen heter, kom till 1998 och säger att det är den som är ansvarig för en sida, som exempelvis en facebook-grupp, som också är ansvarig för det som skrivs på den.

Personer har tidigare dömts för hets mot folkgrupp att ha skrivit kommentarer i gruppen. Gruppen lades ner 2018, men är nu aktiv igen.