IS-anhängare

Cecilia Uddén: Berättelserna ändras efterhand

3:32 min

I Syrien talas det nu om slutstriden mot terrororganisationen IS. Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat IS-anhängare som evakuerats från stridsområdet.

– Alla säger att de ångrar sig, för att utmåla sig själva som oskyldiga. Andra säger att de har varit ambulansförare och kockar, en tjetjener sade att han hade haft kaffestånd i Rakka, berättar vår korrespondent Cecilia Uddén.

– Ingen av dem medger att de har deltagit i strider, eller skurit halsen av någon eller hängt folk.

– Sedan är det påfallande hur berättelserna ändras efterhand, för jag mötte IS-kvinnor som just hade kommit ut ur Homs, där de sista striderna pågår, och de visade ingen som helst ånger, trots att deras barn varit nära att svälta ihjäl.

– Tvärtom sade de att IS-kalifatet inte kan dö. "Det som sker nu är Guds vilja, men kalifatet kommer att återuppstå, och vi kommer att uppfostra våra barn till jihadister", sade de.

Cecilia Uddén berättar att människor som hon har träffats har varit aggressiva mot journalister, som de kallat avfällingar:

– Men kvinnor som har varit ute i någon vecka i läger, de har möjligen insett att de har en framtid bakom galler. De har börjat vädja till omvärlden, till sina europeiska hemländer via oss journalister, och säger att de ångrar sig, att de inte har deltagit i några övergrepp, och utmålar sig själva som offer.

Hur pass övertygad blir du om att de ångrar sig?

– För det första är ju det här människor som, tillsammans med IS, har hållit ut till det bittra slutet. Så det är svårt att tolka det på något annat sätt än att de tillhörde de kanske allra mest lojala. Och det är också svårt att förstå hur många kockar och ambulansförare detta IS- kalifat har haft, om nu alla som kommer ut därifrån har jobbat som det.

När det gäller skillnaden i inställning till IS bland de här människorna, vad skulle du säga att den beror på?

– Jag skulle nog säga att det handlar om att man efter ett tag inser att om man ska kunna rädda sitt eget skinn och komma till Europa, om man har europeiskt medborgarskap, så handlar det om att tala om för alla journalister att "nu ångrar jag mig".
 
Du har pratat med flera stycken, vad säger de som sin egen framtid?

– IS-männen tror ju inte att de kommer att bli fria, men de hoppas på att få avtjäna sina straff någon annanstans. Kvinnorna börjar nu inse att hela världen avskyr dem, och inte vill ha med dem att göra.

– Men det som slog mig var att ingen verkade ha tänkt på att europeiska länder, om de nu skulle ta emot dem, sannolikt skulle ta ifrån dem vårdnaden om barnen, att de inte är lämpliga som föräldrar. Alla kvinnor jag talade med, från Tyskland, Nederländerna, Sverige, Irland, Filippinerna och Trinidad, såg chockade ut när jag sade "ni är olämpliga som föräldrar, ni kommer inte att få ta hand om era barn i framtiden om ni kommer till Europa", säger Cecilia Uddén.

Den så kallade slutstriden mot IS har ju pågått ett tag nu. När är den de facto slut?

– Egentligen började slutstriden i fredags klockan sex på kvällen, eftersom man gjorde ett uppehåll i striderna i tio dagar. Detta för att evakuera de sista kvinnorna och barnen, som rörde sig om 20 000 människor, vilket SDF-styrkan överraskades av.

– Men i fredags började man striderna på nytt, och nu säger SDF:s talesman att seger kommer att kunna utropas snart, sannolikt inom en vecka. Jag har sett videoklipp från dagens strider, där man än så länge inte har kallat in den USA-ledda koalitionens bombflyg av taktiska skäl, säger man, utan nu är det strider och granatbeskjutning än så länge, berättar vår korrespondent Cecilia Uddén.