Arbetsförmedlingens reformering

Arbetsförmedlingen lägger ner 130 kontor

3:22 min

Arbetsförmedlingen ska lägga ner 130 av 242 kontor.

Det är oklart exakt vilka kontor som ska läggas ned. Men det är framförallt kontor i glesbygden och mellanstora städer som påverkas av nedläggningarna. 

Arbetsförmedlingen skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att kontoren bland annat ska koncentreras till städer och knutpunkter.

– Samtliga kontor kommer att beröras på ett annat sätt. Men den här nedläggningen det kommer framförallt att röra mindre och medelstora städer. En del av de här kontoren är i dag obemannade, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen till Ekot. 

Förändringarna och nedläggningarna av lokalkontor kommer bland annat innebära att vissa får resa för att komma till närmaste kontor - till det som Arbetsförmedlingen nu börjar kalla knutpunkter. 

"En knutpunkt kännetecknas av en ort som erbjuder ett brett utbud av samhällsservice som skolor, handel, större företag och resecenter. Arbetsförmedlingens kunder kan därför behöva resa till en närliggande ort som definieras som knutpunkt i området." - skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Myndigheten har tidigare varslat om att 4500 medarbetare kommer att sägas upp. Och det påverkar kapaciteten att driva samtliga kontor, enligt Arbetsförmedlingen. 

Samtidigt arbetar myndigheten med digitalisering. 

– En del i vår strategi är att möta våra inskrivna och stötta de att bli mer digitalt kompetenta. Och då kan de också möta oss, säger generaldirektör Mikael Sjöberg. 

– Om inte vi har ett kontor där så kan det vara hos kommunen, som mötet med inskrivna sker, enligt Mikael Sjöberg. 

Mellan åren 2015–2017 lades 78 av Arbetsförmedlingens kontor ned och vid årsskiftet fanns 242 kontor. Av dess kommer 130 att läggas ned fram till våren 2020.