Förintelsen

Vatikanen öppnar hemliga arkiv

2:03 min

Vatikanen kommer att öppna hemliga arkiv med dokument om den tidigare påven Pius XII efter anklagelser om att han blundat för Förintelsen under andra världskriget

Idag beslutade påve Franciskus att Vatikanens hemliga arkiv från tiden under andra världskriget då Pius XII var påve ska öppnas om ett år. Företrädare för judiska organisationer har i decennier krävt att få tillgång till arkiven för att reda ut frågor kring dåvarande påvens agerande kring förintelsen.

– Kyrkan är inte rädd för historien, säger påve Franciskus i en kommentar till beslutet och lägger till att Pius arv har behandlats fördomsfullt och överdrivet.

Pius var påve mellan år 1938 och 1959 och har av företrädare för judiska organisationer anklagats för att inte ha gjort nog för att rädda judar undan förintelsen och framförallt för att inte ha kraftfullt offentligt tagit avstånd från nazisternas styre i Tyskland.

Enligt Vatikanen valde Pius att arbeta bakom kulisserna för att rädda judar och för att inte förvärra situationen för bland annat katoliker som bodde i delar av Europa som var ockuperade av Nazityskland.

En av världens största judiska organisation AJC i USA har i mer än 30 år krävt att arkiven ska öppnas. Detta för att ledande experter från både expertinstitut i Israel och USA ska kunna utreda vad påve Pius gjorde eller inte gjorde under kriget. Det vanliga är att en påves arkiv blir offentligt först 70 år efter påven frånträtt, men nu kommer det ske 10 år tidigare.

AJC:s internationella ledare David Rosen spelade för några år sedan ner förväntningarna kring att alla ska bli nöjda med det man får fram i arkiven.

– Frågan är inte ifall han räddade judar, det vet vi att han gjorde, men frågan är om Pius hade kunnat göra mer och vad det hade betytt ifall han öppet hade tagit avstånd från Nazistregimen, sa David Rosen

Vatikanen kommer också att gå igenom arkivet som en del inför bedömningen ifall Pius ska bli helgonförklarad eller inte.