Nya uppgifter

Misstänkt miljardtvätt genom Nordea

2:37 min

Motsvarande flera miljarder kronor i svarta pengar misstänks ha tvättats via Nordea.

Det handlar om enorma belopp – en del kopplade till personer nära Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi har en läcka som visar ett massivt nätverk av skalbolag utan verksamhet och vi ser ett systematiskt maskineri som går ut på att gömma och slussa pengar. Det handlar om hissnande summor. En del har gått till Nordea, motsvarande cirka sju miljarder kronor, säger Minna Knus-Galàn som är undersökande reporter på det finska tv-programmet MOT.

MOT:s reportrar har hittat 300 suspekta Nordeakunder, varav 260 hade konto i Nordeas avdelning för internationella affärer i Köpenhamn.

Det viktigaste materialet kommer från litauiska Ukio Bankas, som lades ned av myndigheterna.

Pengarna ska ha gått genom Nordeakonton i flera länder, särskilt Danmark, Estland och Finland. 

Ofta är det bolag i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Panama som köper varor och tjänster från nordiska företag. En Nordeakund är ett företag med band till Putins innersta krets.

– Här borde varningsklockorna definitivt ha ringt hos Nordea, säger Minna Knus-Galàn.

Ett  bolag i Azerbajdzjan har från sitt konto i Ukio i Litauen fört över omkring 30 miljoner kronor till Nordea i Danmark, på ett konto som tillhör ett bolag på Nya Zeeland med en filippinsk hemmafru, bosatt på Vanuatu, som vd. Kvinnan företräder, trots sitt blygsamma yrke, fler än 400 bolag, skriver danska tidningen Berglingske.

I tv-programmet kräver en expert en fullständig granskning av alla skandinaviska bankers aktiviteter de senaste tio åren.

Julie Galbo, riskansvarig i Nordeas ledning, säger till danska tidningen Berlingske att Nordea "varit på gränsen till naiva".

Den amerikanske affärsmannen Bill Browder har länge samlat information om och arbetat mot penningtvätt men säger att han inte ligger bakom det här avslöjandet. Granskningen visar att alla banker som gjort affärer i Baltikum under det senaste decenniet har löpt stor risker att få fingrarna nedsmutsade, enligt Browder.

– Nu kräver själva förtroendet för de svenska ekobrottsmyndigheterna en seriös och transparent översyn. Människor måste kunna vara säkra på att sådant här inte händer i svenska banker.